Dalgalan Da Durul Mart


Doğal bir sürecin sonucudur yaşamı yıllara ve aylara bölmek, haftalar ve saatler çıkarmak. İleriye ve geriye dönük hesaplamalar yapılır. Kaç senedir çalışıyoruz, kaç ay kaldı okulların kapanmasına, Yaz ne zaman gelecek, doğum günümüze daha kaç gün var, hepsi birer formüldür matematiğin dört temel işlemini kullanarak hesapladığımız. Öğretileni yaparız merakımızı gidermek için.


Fark etmeyiz de rutinimizden bir kaçış yolu arıyoruzdur aslında en basit anlamıyla. Hangi ara "zamanın nasıl aktığını unutmuşum" diyebilmek için bir huzur molası verebileceğimizi hesaplıyoruzdur içten içe. Haksız da sayılmayız bunu yaparken. Her birimizin birey olma yolunda verdiği savaş, bazı günler gladyatörlerin arenadan sağ çıkma çabasından farksız çünkü âdeta. Kaç kere "yorgun savaşçı" olarak karşılandınız evde veya kaç kez "savaştan çıkmış gibiyim" dediğinizi düşünün. Yaşam bir savaşa döndü döneli bir dakika durup hayallerimize odaklanamadıkça kafamızdaki formüller artar da hesabını yapamaz olabiliriz. O yüzden dikkat. Şimdi âna odaklanarak hesapları kapatma zamanı.

Dün şahane bir aya giriş yaptık. Üstelik girer girmez "yeni ay" da sahnede yerini alıverdi. Yeni dilekler, yeni umutlar, yenilikler dilemek içi ideal bir ortam hazırladı her birimize. Bugün ise baharın habercisi Mart'ın ilk Pazar'ı. Mart aylar içinde kafası en karışık olanı. Hani açan çiçekler derken kar yağıverir bir anda. Güneş açar açmaz t-shirt giyesiniz gelir, koşarak köşeden eve dönersiniz ilk gölgede. Her sene "mevsimler de çıldırdı" dedirtir, ancak her sene aynı terane. 4 mevsimdir Mart doya doya yaşayabilene.

Bu huysuz ve tatlı ay ilhamıyla geldi, birazını da paylaşmak geldi içimizden bizim de. Böylece birkaç fikir ürettik bu ay içinde yapılabileceklere dair.

Öncelikle elimizdeki nimetler için, teşekkür etmek gerek. Huzur, sağlık, aşk, iş, aile ve sahip olduğumuz herşey için. Bunların hepsi için de olabilir. Aynı fikirde değilseniz teşekkür edeceğiniz nimetin adını koyma sırası sizde.

Biraz harekete geçmek gerektiğini düşündük. Sağlık için bu sefer. Yaza sayılı günler kala, işten eve, evden işe, veya evin içinde işten işe koşturmanın verdiği unutkanlıkla ihmal ettiğimiz sağlığımızı, bol yeşillik ve doğanın mucizelerini ön planda tutarak geri kazanma vakti bizce.


Ertelediklerimize geldi sıra düşündükçe. "Yarın ararım" dediğimiz dostlar, eski bir iş arkadaşı, bir kuzen bir akraba, görüşmeyi uzun zamandır ertelediklerinizi belki de.


Satırlarla haşır neşir olma vakti şimdi de. Ölmeden önce okumanız gereken kitaplar adında uzun uzun listeler var internette. Ancak sizin ihtiyacınız olanı siz seçeceksiniz. Size yol gösterecek, hayallerinizi pekiştirecek ve destekleyecek, belki uzun zamandır çıkmak isteyip çıkamadığınız tatil için doğru destinasyonu bulmanıza yardım edecek, belki de ilerde sohbetlerinizi süsleyecek alıntılarla dolu birkaç kitap alıp köşenize çekilmek için en doğru zaman.

Kitap okurken müzik de dinleyebilenleriniz vardır aranızda elbette. Sizler için bir seçim de yaptık naçizane. Zira güzel bir playlist oluşturmanın da tam sırası bu minvalde. Cape Verde'de doğarak Dünya'ya seslenen büyük kalpli Cesaria Evora'nın en sevdiğimiz şarkılarından, kıpır kıpır ritmine rağmen özlemi anlatan Sodade.

Son olarak çevremizi güzelleştirme zamanı diyoruz. Her zaman üzerine bastığımız konuyu tekrar hatırlatıyoruz. Yenilik ve güzellik, tazelik ve yaşam sevinci her zaman çok büyük paralar gerektirmez. Güzel yaşamak için içten gelen güzelliğiniz, ışıldayan gözleriniz, şen kahkahanız yeterlidir. Evinizde huzurlu bir ortam yaratmak için küçük dokunuşlar yapabilir, evinizi bir yuva haline getirmeye kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Kokulu bir mum, renkli bir yastık, küçük bir diz battaniyesi, yeni bir masa örtüsü, fırından taze çıkmış portakallı kek ve belki camın önüne bir saksı menekşe de yeterli olacaktır.

Bütün bunları yapınca başınız aniden göğe ermeyecek elbette. Fakat zaman içine yayarak, hayatı böyle tatlı tatlı yaşayarak küçük dokunuşlarla alıp onu kocaman yaparak, kendinize ve çevrenizdekilere olan faydalarına şahit olacağınız bizden garanti.

Her mevsim şen kalıp hayallerinizi yakalamanız dileklerimizle...

Nadin Nerjan & Tamar Bal

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mimoza Mevsiminde Mimozalı Kadın

Yüzde Yüz Zomato